Alpi Around The World Arabia Saudita Noego

REPÜLÉS ÉS REKREÁCIÓ

Látszólag nem összetartozó fogalmak… A repülés, ezen belül a kisgépes, vagy hobby repülés, rekreációs eszközként való meghatározása pedig túlzásnak tűnhet. Talán azért, mert a „hobby repülés” szóösszetétel is magyarázatra szorul. A repülőgép vezetése ugyanis nem elsősorban egy hobby, hanem egy szakma/hivatás, a képzés során elsajátított készségekről hatóság előtt vizsgázunk, a légiközlekedés (a repülés) szabályai pedig, az emberiség által megalkotott szabályrendszerek közül, az egyik legösszetettebb és legszigorúbb.

Ha tehát elrepülünk A-ból B-be, egy szép táj, vagy nevezetes műtárgy fölötti útvonalon , akkor ez szórakozás, az oda és visszarepülés élménye a „hobby”, de közben „légiközlekedünk” is, a leadott repülési terv alapján, ami egy törvényi keretek közé szorított feladat végrehajtása. Minderre tehát azt mondani, hogy ez így „csak” egy hobby (a sok közül), véleményem szerint túlzott leegyszerűsítése a problémakörnek.

Ugyanakkor azt a tevékenységet, ami kikapcsol, feltölt és pozitív élményekkel gazdagít, rekreációnak szokás nevezni. A kisgépes repülés pedig (leszámítva a kereskedelmi, vagy képzési célú kisgépes repüléseket), ilyen. Paradox módon a feladatnak minősülő része is az. Annak teljesítése ugyanis – pl. egy számunkra új repülőtér első alkalommal történő szabályos megközelítése, majd egy szép leszállás – óriási sikerélmények forrása is egyben.

Érdekes kérdés továbbá a kedvtelési célra vásárolt kisrepülőnkkel – például egy jól felszerelt UL-lel – saját üzleti útjaink lebonyolítása. Kedvenc példám az általam is többször lerepült Győr-Pécs útvonal, ahol dolgom végeztével, Pécs belvárosában, egy kellemes teraszon elfogyasztott kávé után, majd a szép hazaút végén, legalább olyan elégedettség tölt el, mint egy jól sikerült egyhetes üdülést követően. Pedig még dolgoztam is… És akkor még nem beszéltem a „Győr – B.keresztúr – hajó – B.keresztúr – Győr” „desztinációról”, melyre ügyfelemet is magammal vittem.

Elmondhatjuk tehát, hogy a kisgépes repülést tudatosan használhatjuk rekreációs célokra. Ha ugyanis valamire igaz, akkor erre mindenképpen, hogy művelése során összeköthetjük a hasznosat a kellemessel. Miért fontos mindezt tisztázni? Többek között azért, mert ezzel a szemléletmóddal viszonyulhatunk e tevékenységünk költségeihez is. De ez már egy másik blogbejegyzés témája…

Varga István

Scroll to Top
Scroll to Top